Szerzők és Előadók pénzének átcsoportosítása az NKÁ-ba

2013.10.04. 12:39


Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága a művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelné az NKA-ba. A művészek nem értenek ezzel egyet.

 

A muveszpeticio.blog.hu oldalon a következőket olvassuk:
„2013. október 7-én szavaz az Országgyűlés arról az utolsó pillanatban beadott, óriási horderejű módosító javaslatról, ami az alkotók, előadók és kiadók magánmásolási kompenzációs jövedelmének 25%-át átterelné az NKA-hoz. Tiltakozunk a művészek magánautonómiájába való beavatkozás ellen!”
A művészek képviselői szerint az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága a hazai művésztársadalommal történő bármiféle előzetes egyeztetés, véleménykérés, jelzés nélkül két fontos módosítást akar elérni az október 7-i zárószavazás előtti módosító indítványával.
1. A művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelnék az NKA-ba. Ezt a pénzt jelenleg maguk a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint.
2. Az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le.
A tiltakozáshoz csatlakozni erre a linkre kattintva lehet:

A jogvédők álláspontja szerint a javaslat elleni tiltakozás semmilyen politikai tartalmat nem hordoz, kizárólag azt szeretnék, hogy a művészek, a jogosultak maguk dönthessenek az őket megillető jogdíjak felhasználásáról, felosztásáról.
A Muveszpeticio.blog.hu-n látjuk az aláírók nevét, köztük a nagy öregek és a tehetséges fiatalok szinte teljes listáját: Sebő Ferenc (Kossuth-díjas muzikológus, zeneszerző), Palya Bea, Popper Péter, Radics Gigi, Demjén Ferenc, L.L. Junior, Zorán, Török Ádám, Zséda, Bródy János, Dés László, Geszti Péter, Müller Péter Sziámi, Grandpierre Attila, Gryllus Dániel, Ligeti György, Gyáni Levente, Jandó Jenő (Liszt F. Zeneműv. Egyet. Kossuth-dijas professzora), Perényi Eszter (Liszt F. Zeneműv. Egyetem Liszt-díjas professzora), Kulka János, Koncz Zsuzsa, ezenkívül Csík, Magna Cum Laude, Kerekes Band, Maszkura zenekarok tagjai.
 

Forrás: Dalok.hu